Friday, December 27, 2013

Bercuti ke Langkawi

Cuti sekolah dipenuhi dengan membawa anak-anak bercuti. Begitu juga aku. ini percutian kami yang ke dua kali ke Pulau Langkawi. Layan semua gambar kami di sana




Yuran Smart Reader Kids & Sekolah Darjah 1

Penghujung tahun 2013 merupakan tahun paling sibuk untuk aku dan suami, sibuk untuk menyediakan keperluan anak-anak untuk bersekolah. Semua kelengkapan persekolahan disediakan secukupnya untuk dua orang anak.

Balqis, akan mula bersekolah darjah satu tahun hadapan. Sebelah petangnya pula dia akan bersekolah agama. Memang pack jadual untuk dia tahun hadapan. Hujung minggu pula aku masih lagi menghantar dia belajar mengaji di Al-Baghdadi,  dan kini aku berkira-kira untuk menghantar dia untuk tuisyen english di Smart Reader.

Adam.... anak bongsu aku, umur dia dah mencecah 5 tahun dan tahun hadapan dia akan bersekolah di Smar Reader Pandan Indah. Selesai urusan pendaftaran dia minggu lepas. Yuran tahun hadapan nampaknya memang telah naik kepada 290 sebulan. Berbanding Balqis 270 sebelum ini.

Disini aku share berapa angaran kos yang kami keluarkan bagi belanja persekolahan anak kami berdua untuk tahun 2014:

Balqis-Darjah1
  1. Buku sekolah kebangsaan = RM160
  2. Buku sekolah agama = RM65
  3. Yuran sekolah agama = RM180
  4. Yuran sekolah kebangsaan = ??? as of today cikgu belum inform parent lagi
  5. Kelengkapan sekolah untuk 2 pasang sekolah pagi dan 2 pasang sekolah petang = RM300

Adam-5 Years Smart Reader Kids
  1. Books, music, registeration, uniform set, concert & sport, insurance, misc = RM 1040
  2. Yuran advance untuk Jan,Feb,March &Dis = RM1160
  3. Yuran quoter 2 = RM1160 (monthly RM290)
  4. Yuran quoter 3 = RM1160
Balqis bersedia dah untuk ke sekolah

Adam bergaya dengan uniform nye




Thursday, November 28, 2013

Nyanyuk

Nyanyuk adalah satu keadaan di mana fungsi otak telah menurun sehingga menyebabkan daya ingatan seseorang akan merosot dengan teruk dan pesakit juga tidak dapat mengurus diri sendiri.
Nyanyuk dan latah adalah penyakit yang tidak asing bagi masyarakat melayu, sejak dahulu lagi seperti yang telah dirakamkan olih Munshi Abdullah dalam bukunya yang terkenal itu. Ia biasanya hanya menimbulkan masaalah kepada ahli keluarga apabila penyakit ini datang terlalu awal dari umur yang kebiasaan. Kalau pesakit mula mengidap nyanyuk ketika umurnya mencecah 80 tahun; itu biasa dan tidak menjadi masaalah. Tetapi kalau pesakit baru berumur 60 tahun, sudah mengidap nyanyuk, maka ia sangat memberi tekanan kepada keluarga.
Simptom nyanyuk yang biasa kita lihat ialah:
  1. pesakit hilang daya ingatan/lupa.
  2. pola tidur pesakit berubah, biasanya kurang tidur siang dan sering berjaga malam.
  3. pesakit lupa dengan peristiwa yang baru berlaku ,tetapi mampu mengingat semula peristiwa silam . Bagaimanapunsetelah beberapa tahun berlalu, ingatan lampau itu juga turut hilang.
  4. pergerakan fizikal lemah dan tidak terkawal.Bagaimana pun ada kes 2 tertentu pesakit kelihatan lebih bertenaga dari orang sihat yang sebaya dengannya.
  5. hilang rasa malu
  6. fungsi abstrak otak merosot, tidak dapat berfikir seperti orang biasa.
  7. pesakit gagal mengawal fungsi pembuangan air kecil dan air besar.Pesakit biasanya terkencing sebelum sampai ketandas.Tetapi bolih jadi juga pesakit menyangka tempat beliau membuang itu adalah tandas.
  8. hilang kemahiran asa yang biasa di miliki seperti menjahit baju
  9. mudah merajuk dan berkecil hati apabila kemahuan nya tidak di tunaikan
  10. tidak dapat mengenali ahli keluarga yang terdekat termasuk anak, cucu dan adik beradik.
Sesiapa pun berisiko untuk menjadi nyanyuk. Bagaimanapun risiko meningkat apabila:
  1. mempunyai sejarah ahli keluarga yang mengidap nyanyuk
  2. mempunyai penyakit hypertension, diabetes atau high cholesterol .
  3. ada pendapat mengatakan mereka yang biasa tidur selepas masuk waktu asar terdedah kepada penyakit nyanyuk.
  4. pesakit nyanyuk lebih ramai yang berasal dari luar bandar.
  5. orang melayu.
Rawatan penyakit adalah sukar, dan biasanya ahli keluarga putus asa kerana tiada kesan yang dapat dilihat dengan segera dari rawatan yang diberikan.
Pemeriksaan scan otak biasanya menunjukkan otak mengecut kerana kematian sel2 gray matter. Gelombang otak juga berkurangan dengan mendadak.
Rawatan:
  1. biasanya doctor memberi vitamin B12 untuk merangsang keaktifan otak..
  2. sebatian Ginkobiloba dikatakan dapat membuang bahan radiakal aktif dari tissue otak.
  3. belaian kasih sayang dan penjagaan sepenuhnya olih ahli keluarga membantu mengurangkan kemerosotan fungsi otak.
  4. penjagaan kesihatan tubuh mengelakkan pesakit dari mendapat komplikasi seperti kecederaan, penyakit kulit dan sebagainya.
  5. pesakit harus ditempatkan dalam lingkungan keluarganya sendiri dan premis mestilah jauh dari benda merbahaya, toksik atau tajam yang mungkin bolih mencederakan.
Penyakit nyanyuk adalah terlalu biasa dengan komuniti melayu. Bagaimanapun belum pernah ada kajian bagaimana untuk merawat nya dengan cara yang paling berkesan.Perawat Tradisionalatau Perubatan Modern belum menemui jalan keluar bagi masaalah ini.Bagaimanpun ada beberapa teori yang mencadangkan perkara2 berikut bolih mengelak dari mengidap nyanyuk.
  1. banyakkan membaca AlQur’an.
  2. jangan tidur selepas masuk waktu asar.
  3. jangan tinggalkan ibubapa bersendirian dirumah ketika kita keluar bekerja.
  4. selalu membawa ibubapa kita keluar berjumpa masyarakat, bercuti, berkelah atau melancong.Suasana terkurung menyebabkan mereka buntu dan emosi terganggu.
  5. galakkan mereka membaca buku, suratkhabar atau majallah supaya minda mereka selalu berfikir.
  6. banyakkan berdoa untuk kesihatan orang tua kita.
  7. mengamalkan cara hidup sihat, bersenam, memakan makanan berkhasiat, multivitamin, susu, buahbuahan, dan bergaul dengan masyarakat.

WonderGlow dan Esther

Assalamualaikum kepada sesiapa yang terbaca tentang 2 prodak skin care ini. Sebenarnya saya buat entry ini kerana saya telah terima banyak pertanyaan berkenaan prodak tersebut disebabkan post saya sebelum ini. Terlebih dahulu saya memohon maaf kepada semua pembaca entry , kerana saya memang terlalu sibuk kebelakangan ini dan tidak sempat untuk membalas kesemua pertanyaan kalian. Sibuk kerana urusan kerja (2 projek baru serentak nak setup). Begitulah...malam pun tak sempat nak bersosial tau(heheh FB le apa lagi). Balik malam sampai rumah sembang dengan anak2 and hubby pastu terus tidur..kekadang  kalau balik awal pun terus tidul awal...penat.

OK berbalik kepada tajuk post diatas, banyak pertanyaan berkenaan macam mana nak beli produk Esther... maaf ya...saya ingin maklumkan disini saya bukanlah penjual atau menjual prodak Esther. Saya hanya beli melalui kakak saya di Johor. Oleh yang demikian saya TIDAK menjamin adakah produk ini sesuai dengan kulit anda semua memandangkan saya hanyalah pengguna prodak ini. Tapi melalui pengalaman saya, saya memang sesuai dengan Esther. Tetapi pada pandangan saya juga, sesiapa yang pernah memakai krim WG dan tiada masalah menggunakannya maka insyallah krim Esther juga berkesan kepada kulit muka anda. Disebabkan harga nya lebih murah daripada WG, so amatlah berbaloi untuk saya terus memakai Cream Esther daripada Cream WG.

Ramai juga yang tanya macam mana nak beli krim Esther? OK disebabkan ramai yang nak beli krim Esther ni. Saya boleh tolong belikan krim Esther ini untuk anda semua. Tetapi kos pos hendaklah ditanggung oleh anda ya...Tapi kena sms saya dulu dan baru saya akan bagi account no saya. Buat masa ini semua urusan melalui sms sahaja. Kalau beli lebih dari satu set maka boleh jimat kos pos la .. Keuntungan saya? Tidak ... saya tidak akan ambil untung kerana barang anda akan terus diposkan oleh kakak saya di Johor tetapi setelah duit berjaya di transfer ke account. Anda hanya membayar Harga Esther cream set gold dalam 40 ringgit dan kos pos semenanjung adalah 10 ringgit. Itu sahaja...

Anda semua, saya ingin maklumkan bahawa saya tidak pernah memburukan produk WonderGlow atau mengatakan produk WonderGlow tidak bagus. tetapi apa yang saya paparkan dalam entry tersebut adalah melalui pengalaman dan pandangan saya sahaja.  Kini cream Esther adalah teman setia saya...semoga ianya berkesan juga kepada anda yang hendak mencuba...

Friday, October 18, 2013

Claim insurance kemalangan kereta

Nak dijadikan cerita balik dari cuti raya haji Selasa lepas kereta aku terbabit dengan kemalangan di kilometer 242 arah utara di kawasan Rembau was wanted yoo... hehehe...( sebenarnya sedih ni ). Dah 2 hari aku dengan laki aku mencari orang untuk tolong buat kan claim insurance kereta aku ni. Maksud aku, nak satel kereta seperti sedia kala. Memandangkan kami memang tak pernah ada pengalaman macam ni sebelum ini. Tapi lepas hari ini dapat juga hantar kereta ke workshop...tetapi ralat sikit sebab tokey tu cakap mungkin susah sikit nak cover insurance untuk kerosakan depan kereta aku... sebab kenapa? meh aku share cerita sedih aku. Dan aku harap kawan-kawan lain dapat info berguna dan jangan panik macam kami.

Firstly kalau terbabit dengan kemalangan kereta.... jangan panik, nak buat macam mana kan. kalau dak accident memang tak boleh nak elak. orang kata malang tak berbau. kalau tuhan kata accident...accident la kan. So, untuk mengelakkan keadaan bertambah rumit...

1. JANGAN PANIK, keluar dari kereta tengok ada sesiapa yang cedera. kalau ada cuba hubungi 999. then kalau boleh bawa kereta korang ke tepi supaya tidak menghalang lalu lintas.

2. AMBIL GAMBAR, sekarang semua handphone ada camera. so, sila ambil semua gambar kereta yang terlibat. aku ulangi SEMUA GAMBAR KERETA YANG TERLIBAT. kalau 10 buah kereta, korang ambik la gambar sepuluh2 sekali. (ambil gambar sekali NO PLAT kenderaan)

3. AMBIL NO TELEFON, mintak no telefon kereta depan, belakang korang. Kalau dapat semua lagi cantik...senang cerita.

4. PASTIKAN LOKASI, pastikan lokasi kemalangan berlaku. kalau lokasi kejadian di highway utara selatan, so pastikan di mana? kilometer berapa? ambil gambar papan tanda KM yang terpacak kat tepi jalan tu. senang cerita.

5. BUAT REPORT, yang ni paling penting. Untuk report silalah buat di balai traffic berhampiran dengan kawasan kemalangan. Balai traffic ye jangan buat di balai polis jenayah...ni kes macam aku la...dah sah-sah b***h punya orang yang buat report tu...Time buat report kita tak payah nak tergesa-gesa buat. Report polis boleh dibuat dalam tempoh 24 jam. so kalau malam kita accident, tak payah la dan-dan tu jugak nak buat report polis...(ni kes macam aku la ni..explain dengan polis lain si polis tu tulis lain pulak lepas tu terus print je report tu...) Kalau boleh make sure korang balik bertenang dan cuba buat karangan sediri tentang kemalangan tersebut. Sila la baca semula report yang polis tu tulis betul tak sama dengan cerita kita. keadaan kita waktu accident tu. Ini semua mempengaruhi claim insurance korang kelak.

6. PERGI WORKSHOP, workshop selalunya memang dah tahu prosedure apa yang diorang nak buat untuk claim insurance. Macam aku disebabkan kemalangan itu bukan salah aku, maka aku boleh claim insurance kereta belakang yang sondol kereta aku.

Thursday, August 29, 2013

Feminin Wash dan Masker Vagina dari JSD

Assalamualaikum...
Hari raya yang lalu, aku balik kampung suami. Tahun ini adalah turn balik ke Perak. Seminggu kami beraya di sana. Dah berkumpul ramai-ramai adik beradik, banyak la yang kami bualkan. Satu hari tu ada seorang makcik datang rumah mak mentua aku nak mintak daun sireh untuk dibuat gubahan pengantin. Mak dan adik ipar aku tolong makcik tu petik daun sireh di belakang rumah. Kebetulan mereka pun petik lebih untuk dibuat pencuci miss v.

Memula aku tak tahu apa yang adik ipar aku tengah rebus. Dia kata nak buat ubat....hehe pas tu dia inform ubat untuk mencuci kita punya intim...aku pun berminat dan suruh dia buat lebih untuk aku sekali. Mak mentua aku cakap kalau ramas-ramas daun sireh ni pun pas tu basuh kat kita punya tut..tut pun boleh jugak. Tapi untuk kemudahan kami yang duduk kat bandar ni maka adik aku rebus siap2 kemudian bagi 2 botol air sireh untuk aku.

Seminggu aku di Perak then, terus balik ke Johor. Aku beraya seminggu juga di Johor. Johor adalah kampung belah aku. Setiap hari selama seminggu aku dah habiskan sebotol air sireh yang adik aku bekalkan. Seminggu lagi aku habiskan setibanya aku di KL. Nak dijadikan cerita, sebenarnya dalam 2 minggu aku setia guna pencuci sireh buatan sendiri ni aku dapati aku mengalami kegatalan. Mula-mula tak la teruk. Tapi masuk minggu ke dua...wah parah, aku rasa gatal tu dah berada kat dalam...aku risau giler sebab tak pernah terjadi seumur hidup aku.

Di office lagi teruk, nak buat kerja pun tak selesa. Aku cerita masalah aku kepada kawan baik ofice aku. Dia tanya aku "ko simpan tak air tu dalam peti ais?" damm... tak kot...aku letak kat bilik air jek...kalau lepas mandi aku guna la untuk buat cuci...mcm tu jek... adoi...dah sah mesti air tu basi kot...sebab tu aku kena gatal-gatal kat miss v aku...

Balik rumah aku ambil pamplet yang isteri kawan suami aku beri. Sebenarnya dia ejen Jamu Susuk Dara ni. Mulanya aku memang tak minat nak guna prodak dia tu... tapi lepas jadi macam ni aku terbaca pamplet dia. Petang tu jugak aku suruh laki aku belikan 2 barang ini. Feminin wash dan Masker Vagina. Pamplet tu terangkan 2 produk ni sesuai untuk kegatalan.

Laki aku pun akur la dengan permintaan aku ini, mungkin dia pun risau dengan apa yang jadi kat aku kot. Malam tu jugak aku dapat barang tu. Sebelum tidur aku pun menggunakannya seperti yang telah diarahkan. Isteri kawan suami aku pun ada sms cara nak guna produk ini. Bagus sungguh... dia bagi arahan dengan detail sekali.

Esoknya aku ke office, wow tak gatal langsung... memang bagus dan kena dengan aku. Aku terus batalkan niat nak ke klinik. Dah 3 hari aku pakai produk ini. Aku just nak share produk yang bagus kepada korang semua...dan aku bukan ejen pon. aku beli dengan harga biasa. 2 produk ni aku dapat harga 70 ringgit. Terima kasih JSD kerana selesaikan masalah saya...Semoga JSD maju jaya dalam berbusiness...


Sambutan hari raya PNMB

Tema PNMB open house kali ini ialah Citrawarna Aidil Fitri. Seperti biasa company aku ni tak gempak la kalau tak jemput artis untuk jadi pengacara open house kan...so kali ini turn Nabil dan Jehan menggantikan Angah dan Sharifah Sahirah tahun lepas.

Memang lawak habis la mereka berdua ni. Aku pun dia nak sakat. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar walau ada satu dua orang yang masih bercakap-cakap. Biasalah rumah siap pahat masih berbunyi. Tapi aku tak kisah lah.... memang ada sepisis manusia yang tak bersyukur atas muka bumi ini. Kenapa aku cakap cengitu adalah kerana aku terlibat sama dalam kerja-kerja belakang tabir ni...heheh muahaahaha...silalah layan pic kat bawah 2 ketol ini. sebenarnya aku dah tak tahu nak tulis apa dah... sebenarnya entri ni dah lama masuk tapi tak tau kenapa ada porblem sikit....


Tengok la si nabil tu... sempat lagi nak melawak



Semua yang telibat menjayakan Citrawarna Aidil Fitri hari tu
 

Wednesday, August 28, 2013

Kenapa perlu refinance rumah

Hari yang ditunggu-tunggu oleh pekerja semua adalah hari gaji. Gitulah rutin kalau kerja makan gaji kan. Kena tunggu akhir bulan tiap-tiap bulan untuk menikmati gaji. Tapi aku tidak la begitu nikmat bila time gaji ni. semua habis ke membayar hutang piutang. Rumah, kereta, credit card, internet, pengasuh etc.... adoi last sekali duit yang tinggal tak banyak mana...huhuhu. Kan best kalau aku ada kemahiran untuk membuka business sendiri kan...hehehe...

Streess dengan account yang tinggal sikit tu, aku pon try google macam mana nak refinance rumah yang aku duduk sekarang untuk aku langsaikan semua hutang aku dan hanya focus dengan satu hutang je...iaitu hutang rumah....ermmm...agak menarik...meh aku share info dibawah ini

Terdapat banyak sebab mengapa pemilik rumah membuat keputusan untuk refinance. Antara sebab-sebab utama adalah;

Jimat Interest dan Duit

Oleh kerana amaun pinjaman yang terlibat besar dan tempoh pinjaman lama, penjimatan dua atau tiga peratus interest akan membawa kepada penjimatan wang yang banyak kepada peminjam. Sekiranya anda sekarang sedang membayar hutang pinjaman yang kadar faedahnya tinggi, maka anda perlu mempertimbang sama ada untuk refinance khasnya apabila kadar pinjaman perumahan rendah.

Menurunkan Ansuran Bulanan

Sekiranya anda dapat membuat refinance dengan pinjaman kadar faedah yang rendah, anda boleh mengurangkan ansuran bulanan. Ataupun anda boleh memilih untuk mengekalkan jumlah ansuran pinjaman setiap bulan tetapi memendekkan tempoh pinjaman.

Mengambil Kesempatan Skor Kredit Yang Lebih Baik

Walaupun dalam situasi kadar interest BLR masih tinggi, anda masih boleh refinance dengan kadar interest yang rendah. Ini kerana kemungkinan skor kredit anda bertambah baik sejak anda mendapat pinjaman dulu.

Membiayai Kos Pendidikan Anak-Anak

Apabila nilai rumah anda naik dan baki pinjaman anda telah berturun selepas bertahun-tahun membayar ansuran bulanan, ekuiti anda akan bertambah. Ekuti merujuk kepada bahagian nilai rumah anda yang dimiliki anda selepas membayar semua pinjaman perumahan. Akan tetapi ekuiti anda perlu ditukar kepada tunai sebelum ianya dapat digunakan. Cash-out refinance merupakan cara pemilik rumah boleh “menukar” ekuiti kepada tunai. Tunai tersebut boleh digunakan untuk pelbagai tujuan seperti membiayai kos pembelajaran anak-anak.

Membayar Hutang Kadar Faedah Tinggi

Salah satu penggunaan Cash Out Refinance adalah untuk tujuan menstruktur kembali hutang-hutang anda. Ini kerana pinjaman perumahan merupakan cara yang baik untuk membayar hutang-hutang lain yang interest tinggi seperti kad kredit. Kadar faedah untuk refinance adalah lebih rendah daripada pinjaman peribadi dan pinjaman lain. Setelah membayar hutang-hutang lain, anda hanya ada satu hutang sahaja iaitu hutang pinjaman perumahan. Oleh itu proses ini juga digelar debt consolidation (penggabungan semua hutang kepada satu hutang).

Dari Krim Wonder Glow tukar kepada Esther Gold

Assalamualaikum...hari ini saya nak berkongsi cerita tentang krim muka yang pernah saya paparkan dalam post sebelum (silalah baca entri di sini untuk mengetahui cerita yang sebenar). Setelah habis "krim WG hanya pada penutup stikernya tetapi sebenarnya adalah (krim Esther silver)", saya telah membeli krim Esther yang sebenarnya daripada anak saudara di kampung. Minggu lepas krim tu sampai ke tangan saya menggunakan pos laju. Kali ini saya menggunakan Krim Esther Gold setelah disyorkan oleh kakak saya. Okey harga set Esther Gold (A+B + Sabun) hanya 40 ringgit sahaja.

Masuk ke hari ini sudah 5 hari percubaan menggunakan krim Esther Gold. Alhamdulilah...saya sangat berpuas hati. Krim ini lagi berkesan daripada "krim WG hanya pada penutup stikernya tetapi sebenarnya adalah (krim Esther silver)". Parut-parut jerawat saya semakin pudar.

Apa cerita dengan Wonder Glow ek? Insyallah saya tidak akan membeli prodak mereka lagi. Ada juga intai-intai senarai barangan wonder glow di web site..wah terkejut saya...hanya beberapa bulan dah banyak senarai produk yang dikeluarkan oleh wonder glow... confiuse.... gitu lah kalau business replicate ni... product orang tukar jenama sendiri... just imagine kalau tengok brand2 asing yang lain... makan bertahun untuk keluarkan satu2 product... Entahlah...saya ni tak pandai nak berbusiness. Tapi kalau boleh biarlah business secara jujur baru lah berkekalan...

Tuesday, August 20, 2013

JOM ABC, BCL dan BBC


ABC, BCL dan BBC (ANTI BARANGAN CINA, BUY CHINESE LAST DAN BOIKOT BARANG CINA)

Hari ini saya terpanggil untuk membaca mengenai roti Massimo dan roti Gardenia.  Baru saya tahu yang Massimo adalah keluaran orang Cina. Kalau boleh saya memang elakkan dari cuba membeli barangan buatan Cina kerana saya rasa saya perlu support keluaran orang Melayu. Oleh kerana saya orang Melayu. Kalau bukan Melayu siapa lagi yang nak tolong Melayu.

Resist ke?

Saya bukan resist, saya juga bukan benci Cina, saya ada ramai kawan Cina. Jiran sebelah, depan rumah semua Cina. Saya duduk kawasan yang majoritinya adalah orang Cina.  Anak saya juga saya hantar belajar bahasa Cina.

Kenapa?

Pendapat saya kerana saya merasakan sudah sampai masa kita berpikiran seperti orang Cina. Berapa banyak orang Cina akan masuk kedai Melayu? Tiada kan. Mereka beli pun kalau barang tersebut hanya di jual di kedai Melayu sahaja. Ataupun kalau tiada pilihan lain. Dulu saya selalu pergi ke kedai Ubat Cina di kawasan perumahan saya. Susu, drypers, sardin, gula, beras saya beli di kedai tersebut. Tiada satu pun barangan orang Melayu dijual dalam kedai itu. Kalau ada pun tepung adabi… tu pun tersorok di belakang kedai.





SENARAI BARANGAN MILIK ORANG ISLAM
1. Roti Gardenia (Syed Mokhtar Bukhary)
2. Bihun Jati Bernas (Syed Mokhtar Bukhary)
3. Minyak Masak Tiara (FELDA)
4. Minyak Masak Saji (FELDA)
5. Susu Manis Pekat Saji (FELDA)
6. Susu Manis Cair Saji (FELDA)
7. Magge Sajimee Saji (FELDA)
8. Mayonis Saji Mayo Saji (FELDA)
9. Marjerin Pelangi (FELDA)
10. Sos Cili Pelangi (FELDA)
11. Sos Tomato Pelangi (FELDA)
12. Jem Peanut SunBear (FELDA)
13. Sardin Agromas
14. Sardin Pertima
15. Kopi Hang Tuah
16. Bihun Sufi
17. Mi Kuning Sufi
18. Kuey Teow Sufi
19. Garam Sufi
20. Sos Lada Hitam Sufi
21. Sos Cili/Tomato Sufi
22. Kicap Masin/Manis Sufi
23. Tepung Goreng Sufi
24. Minyak Masak Sufi
25. Telur Cap Sufi
26. Ubat gigi Najwa
27. Ubat gigi Halagel
28. Garam Halagel
29. Tepung gandum Cap Bidara
30. Tepung gandum Faiza
31. Jus minuman Safina
32. Syampoo D'herbs
33. Mydin
34. MyMart (kedai keluaran Mydin)
35. Bihun Kampung
SENARAI BARANGAN ORANG CINA
1.Tepung Gandum Cap Sauh
2. Sri Murni Minyak Masak
3. Sri Murni Nugget
4. Marina Nugget
5. Marina Tuna
9. Roti Massimo
10. PowerRoot Ali Cafe
11. PowerRoot Oligo Cereal
12. PowerRoot 9SPOT ISOTONIK
13. Malta
14. NutriMalt
15. Teh Cap Masjid
16. Teh Guru Cap Masjid
17. Pau Ahmad
18. Old Town White Coffee
19. Pasaraya EconSave
20. Pasaraya KK mart
21. Pasaraya 99 SpeedMart
22. Minyak Knife
23. Minyak Buruh
24. Minyak Naturel
25. Minyak Daisy
26. Drinho ALL DRINKS
27. Isomax Isotonic
28. HomeSoy
29. Farm Crows Butter
 

 

Thursday, August 1, 2013

Puak Sunni dan Puak Syiah

Apakah perbezaannya antara puak sunni dgn puak syiah?

Puak sunni kumpulan orang Islam yang berpegang kepada Al-quran,Al-Sunnah dan pendapat para Sahabat yang bersepakat di atas kebenaran yang nyata dari Kitab Allah dan Sunnah Rasulullah s.a.w.

Syiah ialah satu kefahaman yang bercanggah dengan ajaran Islam. Penyelewengan ajaran Syiah boleh dibahagikan kepada 3 kategori iaitu penyelewengan dari sudut akidah, syariah dan umum. Di antara penyelewengan dari sudut akidah ialah khalifah diwasiatkan secara nas, Imam adalah maksum, bersifat taqiyyah, penyanjungan yang terlalu tinggi terhadap Saidina Ali, mengkafirkan para sahabat Rasulullah, menuduh Abu Bakar, Umar, Uthman dan Muawiyah sebagai 4 berhala Quraish serta pengikut-pengikut mereka adalah musuh Allah.

Penyelewengan dari sudut syariah ialah menolak ijmak ulama, menolak Qias, mengamalkan nikah mut'ah. Sementara penyelewengan umum ialah menziarahi kubur Saidina Husin ganjarannya syurga, menyeksa badan sempena 10 Muharram, menghina isteri-isteri nabi dan mengharuskan jamak sembahyang dalam semua keadaan. Untuk keterangan lanjut sila dapatkan buku Penjelasan Terhadap Fahaman Syiah terbitan JAKIM tahun 1996..

Golongan Syiah (Ja'fariyah @ Imamiah Ithna Assyariyyah) adalah golongan yang tidak termasuk dalam Ahli Sunnah Wal-Jamaah. Ini kerana akidah dan syariah yang dihayati oleh mereka adalah berbeza dengan ASWJ.Antara perbezaannya adalah seperti berikut:

1. Khalifah diwasiatkan secara nas.

2. Imam adalah maksum

3. Berpura-pura

4. Saidina Ali disama tarafkan dengan Allah S.W.T.

5. Mengkafirkan para sahabat Rasullah

6. Menghalalkan nikah Mutah

7. Menolak Ijmak Ulama'

8. Menolak Qias

9. Menambah syahadah

10. Menolak hadith yang diriwayatkan oleh Ahli Sunnah Wal-Jamaah

11. Mengharuskan Jamak sembahyang dalam semua keadaan

12. Islam bukan syarat wajib haji.

Golonga Syiah terbahagi kepada banyak kumpulan, ada yang melakukan perkara yang boleh membawa kepada kekufuran seperti mengkufurkan sahabat dll dan ada yang sebaliknya. Jika ada pengikut syiah yang mengkafirkan saidina Abu bakar, Aisah, Saidina Umar, Hafsah dan sebagainya mereka tetap kufur dan terkeluar dari Islam walaupun mereka adalah Syiah Jaafariah atau Zaidiah. Sebahagian besar Syiah Jaafariah ada yang mengkafirkan sahabat nabi s.a.w. Ini yang menimbulkan masaalah dalam hubungan antara ummat Islam khasnya sunnah dan syiah.


Tuesday, July 16, 2013

Sakit Tulang Belakang - Slip Disk

Back Pain - Slip Disc (Sakit Tulang Belakang - Slip disk)
 
Rentetan daripada post sebelum ini, saya masih ingin lagi ingin memahami bagaimana penyakit ini boleh terjadi. Melalui pembacaan saya, sakit tulang belakang disebabkan oleh banyak faktor. Hanya 1 orang diantara 25 orang yang menanggung kesakitan bahagian abdomen bawah disebabkan oleh Slip Disk. Slip Disk adalah keadaan dimana kesakaitan akibat saraf yang tersepit dan tertekan. Tanda utama slip disk adalah kesakitan bahagian tulang belakang dan Sciatika. Sciatika adalah kesakitan yang menyeluruh kebahagian bawah abdomen melalui punggung dan bahagian kaki.
 
Sakit Bahagian Tulang Belakang - Kesakitan akibat Slip Disk bermula dari pelbagai cara. Anda akan merasa sakit dibahagian bawah tulang belakang selepas aktibiti yang jarang anda lakukan, seperti menyapu. Selepas beberapa jam kemudian anda mengalami kesakitan yang amat sangat sehingga anda tidak dapat bergerak dengan selesa. Kadangkala anda mendapat kesakitan secara tiba tiba seolah olah ditikam dari arah belakang dengan pisau. Kesakitan ini boleh menghalang aktibiti biasa anda.Di tahap ini berjumpalah Doktor anda untuk pemeriksaan sekiranya pergerakan amat terbatas akibat kesakitan ini.
 




 

Monday, July 15, 2013

Sakit Tulang Belakang

Semalam suami saya melawat adik ipar dia yang sakit tulang belakang. Semalam dia bawa ke klinik untuk buat x-ray. Doctor cakap disc di tulang belakang dia telah beralih sedikit. Sebelum itu, sudah 2 kali dia cuba dapatkan rawatan di hospital kerajaan tetapi hanya diberi ubat tahan sakit dan disuruh pulang. Hari ini saya cuba google di internet untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan penyakit tulang belakang. Umur dia baru 29 tahun. Seorang technician di hotel Hyyat. Mungkin kerja yang dibuat mengundang penyakit ini kepada beliau.  Sekarang kami sedang menunggu keputusan X-ray sepenuhnya daripada klinik untuk dirujuk ke Hospital.



Dr Nizar Abdul Jalil Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan
 
Rupanya Ada Kaedah Rawatan Sakit Kronik Tanpa Bedah
Oleh HAMID KARIM
MENGENAL PASTI jenis rawatan yang sesuai adalah sebahagian daripada elemen penting dalam pengurusan merawat kesakitan. Namun hal ini sering terlepas pandang oleh kebanyakan pesakit khususnya di kalangan mereka yang mengidap penyakit kronik di bahagian tulang belakang yang sukar disembuhkan dalam tempoh yang lama.

Oleh sebab berlakunya kecelaruan mengurus kesakitan yang dihidapi, khususnya dalam menentu atau mengenalpasti rawatan tepat dan terbaik, banyak pesakit terlantar menderita kesakitan yang berpanjangan dan paling menyedihkan ada di antara mereka kehilangan peluang untuk sembuh seperti sediakala.

Pentingnya mengenalpasti rawatan dan menguruskan kesakitan ini ditegaskan oleh seorang pakar sakit kronik Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan, Dr Nizar Abdul Jalil.

Menurut beliau, kegagalan pesakit mendapat rawatan yang tepat berhubung penyakit yang mereka hidapi menjadi antara punca sakit kronik seperti cakera gelincir (slip disc) di tulang belakang atau kecederaan facet dihidapi akan menjadi liabiliti yang berpanjangan.

Akibatnya, pesakit terus-menerus menanggung kesakitan dan terlantar serta sebahagiannya seperti putus harapan untuk mencuba rawatan seterusnya.
Menerusi pengalaman sendiri, penulis didedahkan oleh Dr Nizar bahawa pesakit kronik hari ini berhak untuk mendapatkan rawatan tepat dan terbaik. Pengalaman banyak pesakit sebelum ini yang gagal sembuh daripada sakit kronik sehingga ada di antara mereka lumpuh sepanjang hayat akibat daripada kelemahan menguruskan jenis rawatan patut dijadikan iktibar.

Mengikut amalan biasa, kebanyakan pesakit kronik di negara ini terutama yang mengidap kecederaan cakera pada tulang belakang katanya, akan dirujuk kepada pakar ortopedik bagi tujuan penentuan sakit dan rawatan.

Hal ini bagaimanapun berbeza di negara jiran, Singapura kerana menurut Dr Nizar, pesakit di negara itu sebaliknya akan dirujuk terus kepada pakar sakit kronik terlebih dulu untuk didianogsis dan diberi penentuan rawatan sebelum dirujuk kepada pakar ortopedik atau yang berkaitan.

Hanya jika keadaan tidak boleh dielakkan, barulah pesakit boleh menerima cadangan pakar ortopedik agar menjalani pembedahan. Bagaimanapun, keadaan hari ini sememangnya telah jauh berubah. Pesakit berhak memperolehi pengetahuan tentang rawatan konservatif, iaitu rawatan tanpa pembedahan bagi mengelak daripada berdepan risiko yang lebih besar.

Bidang rawatan yang dipelopori oleh Dr Nizar ini membayangkan kemungkinan pesakit kronik di negara kita mempunyai peluang untuk pulih berdasarkan rawatan khusus yang dikenali sebagai rawatan suntikan Radiofrequensi. Menerusi kaedah rawatan Radiofrequensi ini, pakar sakit kronik akan hanya menggunakan suntikan bagi merawat pesakit mereka.

Jarum akan disuntik terus ke saraf cedera bertujuan mengecutkan saraf yang sakit dan sekaligus menghilangkan bisa yang ditanggung pesakit bertahun-tahun lamanya. Demikian pengalaman serupa dialami sendiri oleh penulis yang disahkan mengidap kecederaan facet di tengkuk dan bahagian belakang serta bahu yang dideritai bertahun-tahun lamanya.

Penggunaan kaedah suntikan di dalam bilik bedah yang hanya mengambil masa lebih kurang sejam dapat meredakan bisa yang menyerang tangan dan sebahagian besar tubuh penulis.

Sebelum ini, kebanyakan pegawai perubatan ditemui mencadangkan supaya rawatan dilakukan oleh pakar ortopedik dan sebagai jalan akhir pembedahan mesti dilakukan. Namun kaedah rawatan radiofrequensi yang dipelopori oleh Dr Nizar berjaya memindahkan beban sakit dan trauma bertahun-tahun tanpa melalui proses pembedahan.

Menurut Dr Nizar, pengurusan sakit yang betul yang bertujuan mendapatkan rawatan selesa dan kurang implikasi atau risiko kepada pesakit amat penting pada kehidupan hari ini. Ditambah pula dengan adanya pakar dalam sakit kronik, peluang bagi pesakit menghindarkan diri daripada dibedah tulang belakang sehingga boleh menyebabkan risiko lumpuh amat luas.

Malangnya, kata beliau, sebahagian besar pesakit kronik di negara ini belum terdedah atau mengetahui kaedah suntikan bagi merawat sakit kronik khususnya berkaitan kecederaan tulang belakang. Melalui pengalaman beliau merawat pesakit kronik sehingga kini, sebahagian besar pesakit kembali dapat meneruskan kehidupan seperti biasa melalui kaedah ini.

Menerusi kaedah suntikan, epidural streroid akan disuntik bagi mengurangkan kesakitan sama seperti proses suntikan menahan sakit bagi mereka yang ingin bersalin. Sedikit steroid akan dimasukkan bagi mengurangkan bengkak dan keradangan pada akar saraf yang terhimpit (bagi kes cakera gelincir tulang belakang).

Sepanjang terbabit sebagai pakar dalam bidang sakit kronik, Dr Nizar memang mengakui bahawa di antara 80 hingga 90 peratus pesakitnya secara umum tidak mengetahui mengenai rawatan Radiofrequensi yang tidak memerlukan mereka menjalani pembedahan sebelum datang bertemunya.

Persoalannya kini, bagaimanakah nasib pesakit kronik yang kurang terdedah kepada media yang sejak akhir-akhir ini kerap memaparkan maklumat tentang rawatan konservatif tanpa pembedahan itu?

Apakah mereka akan terus dirujuk kepada pakar ortopedik dan seterusnya disaran menjalani pembedahan tanpa mendapat pilihan lain? Mengakui hakikat itu, Dr Nizar menyarankan pesakit supaya selalu bertanya kepada doktor perubatan mengenai rawatan alternatif supaya mereka dapat memilih dan sekaligus mencuba sesuatu yang lebih rendah risikonya.

Bagaimanapun, pesakit tidak seharusnya pula menafikan standard rawatan yang digunapakai apabila berdepan kesakitan tulang belakang. Indikasi di negara ini sama seperti di negara lain, iaitu apabila rawatan konservatif atau rawatan tanpa bedah ini gagal, ia menunjukkan kecederaan saraf pada tulang belakang sudah tentu mencapai tahap kritikal.

Biasanya menurut Dr Nizar, hal ini berlaku selepas enam bulan mendapatkan rawatan konservatif tanpa bedah. Maka pesakit itu akan dirujuk kepada pakar ortopedik. Di situlah terletaknya kebijaksanaan pesakit mengurus sakitnya dengan berbincang bersama pakar ortopedik mengenai rawatan terbaik yang boleh dipilihnya.

Mengulas mengenai terma sakit kronik, beliau menjelaskan bahawa sakit ini biasanya datang tanpa disangka dan boleh berlarutan sehingga tempoh masa lama jika tidak mendapat rawatan yang tepat dan segera dan kebanyakannya berkaitan kecederaan tulang belakang.

Kesakitan ini amat merimaskan dan boleh mencapai tahap kritikal apabila pergerakan tangan atau kaki pesakit boleh terjejas. Orang ramai boleh mencuba kaedah rawatan tanpa bedah bagi merawat sakit kronik dengan menghubungi Dr Nizar Abdul Jalil di HUSM Kubang Kerian.

HAMID KARIM adalah seorang penulis bebas dan pernah menjadi ketua biro sebuah akhbar tempatan. Dr Nizar adalah pakar sakit kronik yang telah merawat penulis dan berharap bidang rawatan tanpa bedah ini dapat dikembangkan lagi bagi membantu rakyat/pesakit di negara kita ~ Jumaat Jun 25, 2010.
Sumber Berita
 
 
se 

Kuih Lidah Buaya

Siapa yang tak kenal kuih ni. Kuih lidah buaya atau pun kuih tiram....Mula-mula tengok macam tak teringin nak makan. Tapi lepas tengok anak-anak makan rasalah seketul. Ngap...wah lepas tu tak berhenti-henti pulak mengunyah. Rasanya rangup je, selalunya kalau kita beli kat luar keras semacam je kan. Tapi yang ini sangat sedap.
 
Tak sangka anak-anak saya dah jadikan kuih ni sebagai kuih favorite mereka. Tiap-tiap tahun kakak saya akan bekalkan kuih ini untuk saya sekeluarga. Sebab dia memang tahu anak-anak saya sukakan kuih ini.
 
Sepanjang puasa ni saya ada bawa sampel ke ofice untuk bagi kawan-kawan saya try. Mereka kata sedap dan nak oder dari kakak. hehehe kan memang saya kata sedap, ini bukan kerana nak promosi kuih kakak saya ye...tapi memang kenyataan. Sesiapa yang nak order boleh beli melalui saya. Insyallah saya akan minta kakak saya tolong buatkan. Saya sekadar nak berkongsi rasa sedap kuih lidah buaya ini.
 

 
Sesiapa yang duduk area KL boleh SMS : 017-6998703
Sesiapa yang duduk area Mersing/Kluang/BP boleh SMS: 017-7922274
 

Gempar! Makhluk Jin Ada Akaun Twitter?

Jangan Pelik, JIN PUN ADA AKAUN TWITTER... Akhbar metro menyiarkan berita yang pelik dan menggemparkan di Arab Saudi yang jin pun ada akaun twitter.
Akhbar di Arab Saudi itu melaporkan jin itu mengaku dirinya jin tulen dan mahu berkawan dengan manusia. Dia juga memuat-naik gambar kediaman berusia 100 tahun.
 

keratan akhbar metro - jin miliki akaun twitter
keratan akhbar metro - jin miliki akaun twitter


 
Ini adalah print screen akaun twitter. Sesiapa yang nak add boleh singgah akaun dia ye...hehehe
 
 
Pemilik akaun twitter itu juga berkongsi tentang keluarga dan kawasan kediaman di Yaman, di akaunnya juga ditulis dia sukakan keamanan dan tidak mahu mencederakan sesiapa.

Zaman Moden Sekarang Jin Pun Nak Bersosial manusia juga..

Teknologi Jin Boleh Mengatasi Teknologi Manusia ?

Layari twitter milik jin disini
https://twitter.com/s_2O17_s

Sunday, July 14, 2013

Belajar Mengaji Di Al-Baghdadi Learning Center

Sudah 8 bulan Balqis belajar di Al Baghdadi Lerning Center Pandan Indah. Alhamdulilah, perkembangan dia sangat memuaskan. Selain menghantar dia ke mengikuti program SRK, saya juga menghantar Balqis ke sini juga untuk bekalan dia kemudian hari. Kaedah yang diajar di center ini amat saya puas hati. Balqis sudah pandai membaca ayat-ayat al quran. Alhamdulilah...terima kasih kepada Ustazah & Ustad yang mengajar anak saya. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa kalian.
 
 
 
Berikut serba sedikit info tentang AL-BAGHDADI LEARNING CENTER. kepada siapa yang berniat nak menghantar anak-anak mereka disini, saya mememang 100% mengsyorkannya. Kaedah pembelajaran mereka amat mudah, dan cepat.
 
 
APA ITU ALC?
ALC ialah Al-Baghdadi Learning Centre. Ia merupakan pusat Pembelajaran Al-Quran menggunakan Teknik Al-Baghdadi sebagai method (cara) dalam pembelajarannya.

Teknik Membaca & Mengajar AL-BAGHDADI adalah teknik atau kaedah terkini untuk belajar membaca Al-Quran yang sesuai untuk semu lapisan masyarakat yang mana ianya adalah stu teknik MUDAH, CEPAT & MENYERONOKKAN! Ianya sesuai untuk setiap golongan. Semoga Learcing Center ini terus maju jaya....

Kalau sesiapa yang nak belajar di sini boleh ambil contact number di gambar diatas tapi kalau tak berapa jelas. Ni nombornya (Ustazah Siti Rohani: 017-6788757)

Bayaran: Pendaftaran RM 75.00 & Bulanan RM 100.00
 
 
 

Smart Reader Kids Programme

Mungkin ramai ibu-bapa yang sibuk servay sekolah untuk sesi 2014 kan...lebih-lebih lagi kepada ibu bapa yang baru pertama kali hantar anak mereka. Saya pun macam tu juga. Lebih-lebih lagi ini adalah anak pertama saya, jadi saya mengharapkan dia boleh mengajar adik dia kemudian hari...senang sikit kerja saya..hehe...
 
Saya nak cerita tentang perkembangan anak perempuan saya, Balqis yang sedang mengikuti Program Smar Reader Kids selama 2 tahun di sana. Balqis masuk sekolah SRK pada usia dia 5 Tahun dan masih lagi bersekolah di sana pada usia dia sekarang 6 Tahun. Alhamdulilah, saya memang berpuas hati dengan perkembangan pembelajaran dia.
 
Balqis adalah di antara murid yang cemerlang di SRK Taman Putra. Kerap juga saya bertanya dengan pengetuanya, dan mendapatkan tips2 terbaik dalam membantu Balqis. Saya bukan seorang ibu yang pantau pelajaran anak saya. Memang dikatakan saya agak pemalas, hehehe...tapi saya tahu Balqis seorang anak yang pandai membahagikan masa walaupun dalam usia yang muda. Saya bukan jenis yang suka puji anak pun. Tapi saya perhatikan dia memang seorang yang bertanggungjawab. Bila balik je sekolah, bila ada homework dia akan sattlekan semua homework dulu, kemudian kemas buku sendiri dan pensil-pensil dia pun siap-siap sharp sendiri.
 
Saya tak pernah mengajar dia membaca, tapi sekarang dia sudah lancar membaca. Saya bawa dia ke kedai buku, dan dia pilih buku yang dia suka. Saya terkejut sebab dia beli buka cerita yang panjang. Hahaha...saya sibuk pilihkan buku suku kata...dia kata dia nak buku cerita puteri dengan katak...Balqis..balqis...lucu..mama sendiri pun tak tahu...

SRK Programme memang banyak bukunya. Hampir 2 tahun penuh satu rak buku dia. Setiap murid diajar secara level by level. Balqis juga sudah pandai membaca dalam Bahasa Inggeris. Dia sudah pandai bunyikan suku kata dalam english. wah!!! saya pun seumur dia dulu tak reti membaca lagi tau...Selain membaca, matapelajaran matematik dia juga bagus. Sekarang dia sudah belajar melihat Jam. Sudah pandai membuat tolak, tambah nombor sehingga 99. Kiranya saya tidak merasa bimbang untuk menghantarnya ke sekolah rendah tahun hadapan.


Balqis duduk di kanan sekali. Satu lagi info, murid dalam sekelas tak ramai dalam 10- 15 orang sahaja, jadi teacher akan lebih dekat dengan murid.

Nak tahu tentan fees Smart Reader Kids boleh ke post ini