Thursday, August 29, 2013

Feminin Wash dan Masker Vagina dari JSD

Assalamualaikum...
Hari raya yang lalu, aku balik kampung suami. Tahun ini adalah turn balik ke Perak. Seminggu kami beraya di sana. Dah berkumpul ramai-ramai adik beradik, banyak la yang kami bualkan. Satu hari tu ada seorang makcik datang rumah mak mentua aku nak mintak daun sireh untuk dibuat gubahan pengantin. Mak dan adik ipar aku tolong makcik tu petik daun sireh di belakang rumah. Kebetulan mereka pun petik lebih untuk dibuat pencuci miss v.

Memula aku tak tahu apa yang adik ipar aku tengah rebus. Dia kata nak buat ubat....hehe pas tu dia inform ubat untuk mencuci kita punya intim...aku pun berminat dan suruh dia buat lebih untuk aku sekali. Mak mentua aku cakap kalau ramas-ramas daun sireh ni pun pas tu basuh kat kita punya tut..tut pun boleh jugak. Tapi untuk kemudahan kami yang duduk kat bandar ni maka adik aku rebus siap2 kemudian bagi 2 botol air sireh untuk aku.

Seminggu aku di Perak then, terus balik ke Johor. Aku beraya seminggu juga di Johor. Johor adalah kampung belah aku. Setiap hari selama seminggu aku dah habiskan sebotol air sireh yang adik aku bekalkan. Seminggu lagi aku habiskan setibanya aku di KL. Nak dijadikan cerita, sebenarnya dalam 2 minggu aku setia guna pencuci sireh buatan sendiri ni aku dapati aku mengalami kegatalan. Mula-mula tak la teruk. Tapi masuk minggu ke dua...wah parah, aku rasa gatal tu dah berada kat dalam...aku risau giler sebab tak pernah terjadi seumur hidup aku.

Di office lagi teruk, nak buat kerja pun tak selesa. Aku cerita masalah aku kepada kawan baik ofice aku. Dia tanya aku "ko simpan tak air tu dalam peti ais?" damm... tak kot...aku letak kat bilik air jek...kalau lepas mandi aku guna la untuk buat cuci...mcm tu jek... adoi...dah sah mesti air tu basi kot...sebab tu aku kena gatal-gatal kat miss v aku...

Balik rumah aku ambil pamplet yang isteri kawan suami aku beri. Sebenarnya dia ejen Jamu Susuk Dara ni. Mulanya aku memang tak minat nak guna prodak dia tu... tapi lepas jadi macam ni aku terbaca pamplet dia. Petang tu jugak aku suruh laki aku belikan 2 barang ini. Feminin wash dan Masker Vagina. Pamplet tu terangkan 2 produk ni sesuai untuk kegatalan.

Laki aku pun akur la dengan permintaan aku ini, mungkin dia pun risau dengan apa yang jadi kat aku kot. Malam tu jugak aku dapat barang tu. Sebelum tidur aku pun menggunakannya seperti yang telah diarahkan. Isteri kawan suami aku pun ada sms cara nak guna produk ini. Bagus sungguh... dia bagi arahan dengan detail sekali.

Esoknya aku ke office, wow tak gatal langsung... memang bagus dan kena dengan aku. Aku terus batalkan niat nak ke klinik. Dah 3 hari aku pakai produk ini. Aku just nak share produk yang bagus kepada korang semua...dan aku bukan ejen pon. aku beli dengan harga biasa. 2 produk ni aku dapat harga 70 ringgit. Terima kasih JSD kerana selesaikan masalah saya...Semoga JSD maju jaya dalam berbusiness...


Sambutan hari raya PNMB

Tema PNMB open house kali ini ialah Citrawarna Aidil Fitri. Seperti biasa company aku ni tak gempak la kalau tak jemput artis untuk jadi pengacara open house kan...so kali ini turn Nabil dan Jehan menggantikan Angah dan Sharifah Sahirah tahun lepas.

Memang lawak habis la mereka berdua ni. Aku pun dia nak sakat. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar walau ada satu dua orang yang masih bercakap-cakap. Biasalah rumah siap pahat masih berbunyi. Tapi aku tak kisah lah.... memang ada sepisis manusia yang tak bersyukur atas muka bumi ini. Kenapa aku cakap cengitu adalah kerana aku terlibat sama dalam kerja-kerja belakang tabir ni...heheh muahaahaha...silalah layan pic kat bawah 2 ketol ini. sebenarnya aku dah tak tahu nak tulis apa dah... sebenarnya entri ni dah lama masuk tapi tak tau kenapa ada porblem sikit....


Tengok la si nabil tu... sempat lagi nak melawak



Semua yang telibat menjayakan Citrawarna Aidil Fitri hari tu
 

Wednesday, August 28, 2013

Kenapa perlu refinance rumah

Hari yang ditunggu-tunggu oleh pekerja semua adalah hari gaji. Gitulah rutin kalau kerja makan gaji kan. Kena tunggu akhir bulan tiap-tiap bulan untuk menikmati gaji. Tapi aku tidak la begitu nikmat bila time gaji ni. semua habis ke membayar hutang piutang. Rumah, kereta, credit card, internet, pengasuh etc.... adoi last sekali duit yang tinggal tak banyak mana...huhuhu. Kan best kalau aku ada kemahiran untuk membuka business sendiri kan...hehehe...

Streess dengan account yang tinggal sikit tu, aku pon try google macam mana nak refinance rumah yang aku duduk sekarang untuk aku langsaikan semua hutang aku dan hanya focus dengan satu hutang je...iaitu hutang rumah....ermmm...agak menarik...meh aku share info dibawah ini

Terdapat banyak sebab mengapa pemilik rumah membuat keputusan untuk refinance. Antara sebab-sebab utama adalah;

Jimat Interest dan Duit

Oleh kerana amaun pinjaman yang terlibat besar dan tempoh pinjaman lama, penjimatan dua atau tiga peratus interest akan membawa kepada penjimatan wang yang banyak kepada peminjam. Sekiranya anda sekarang sedang membayar hutang pinjaman yang kadar faedahnya tinggi, maka anda perlu mempertimbang sama ada untuk refinance khasnya apabila kadar pinjaman perumahan rendah.

Menurunkan Ansuran Bulanan

Sekiranya anda dapat membuat refinance dengan pinjaman kadar faedah yang rendah, anda boleh mengurangkan ansuran bulanan. Ataupun anda boleh memilih untuk mengekalkan jumlah ansuran pinjaman setiap bulan tetapi memendekkan tempoh pinjaman.

Mengambil Kesempatan Skor Kredit Yang Lebih Baik

Walaupun dalam situasi kadar interest BLR masih tinggi, anda masih boleh refinance dengan kadar interest yang rendah. Ini kerana kemungkinan skor kredit anda bertambah baik sejak anda mendapat pinjaman dulu.

Membiayai Kos Pendidikan Anak-Anak

Apabila nilai rumah anda naik dan baki pinjaman anda telah berturun selepas bertahun-tahun membayar ansuran bulanan, ekuiti anda akan bertambah. Ekuti merujuk kepada bahagian nilai rumah anda yang dimiliki anda selepas membayar semua pinjaman perumahan. Akan tetapi ekuiti anda perlu ditukar kepada tunai sebelum ianya dapat digunakan. Cash-out refinance merupakan cara pemilik rumah boleh “menukar” ekuiti kepada tunai. Tunai tersebut boleh digunakan untuk pelbagai tujuan seperti membiayai kos pembelajaran anak-anak.

Membayar Hutang Kadar Faedah Tinggi

Salah satu penggunaan Cash Out Refinance adalah untuk tujuan menstruktur kembali hutang-hutang anda. Ini kerana pinjaman perumahan merupakan cara yang baik untuk membayar hutang-hutang lain yang interest tinggi seperti kad kredit. Kadar faedah untuk refinance adalah lebih rendah daripada pinjaman peribadi dan pinjaman lain. Setelah membayar hutang-hutang lain, anda hanya ada satu hutang sahaja iaitu hutang pinjaman perumahan. Oleh itu proses ini juga digelar debt consolidation (penggabungan semua hutang kepada satu hutang).

Dari Krim Wonder Glow tukar kepada Esther Gold

Assalamualaikum...hari ini saya nak berkongsi cerita tentang krim muka yang pernah saya paparkan dalam post sebelum (silalah baca entri di sini untuk mengetahui cerita yang sebenar). Setelah habis "krim WG hanya pada penutup stikernya tetapi sebenarnya adalah (krim Esther silver)", saya telah membeli krim Esther yang sebenarnya daripada anak saudara di kampung. Minggu lepas krim tu sampai ke tangan saya menggunakan pos laju. Kali ini saya menggunakan Krim Esther Gold setelah disyorkan oleh kakak saya. Okey harga set Esther Gold (A+B + Sabun) hanya 40 ringgit sahaja.

Masuk ke hari ini sudah 5 hari percubaan menggunakan krim Esther Gold. Alhamdulilah...saya sangat berpuas hati. Krim ini lagi berkesan daripada "krim WG hanya pada penutup stikernya tetapi sebenarnya adalah (krim Esther silver)". Parut-parut jerawat saya semakin pudar.

Apa cerita dengan Wonder Glow ek? Insyallah saya tidak akan membeli prodak mereka lagi. Ada juga intai-intai senarai barangan wonder glow di web site..wah terkejut saya...hanya beberapa bulan dah banyak senarai produk yang dikeluarkan oleh wonder glow... confiuse.... gitu lah kalau business replicate ni... product orang tukar jenama sendiri... just imagine kalau tengok brand2 asing yang lain... makan bertahun untuk keluarkan satu2 product... Entahlah...saya ni tak pandai nak berbusiness. Tapi kalau boleh biarlah business secara jujur baru lah berkekalan...

Tuesday, August 20, 2013

JOM ABC, BCL dan BBC


ABC, BCL dan BBC (ANTI BARANGAN CINA, BUY CHINESE LAST DAN BOIKOT BARANG CINA)

Hari ini saya terpanggil untuk membaca mengenai roti Massimo dan roti Gardenia.  Baru saya tahu yang Massimo adalah keluaran orang Cina. Kalau boleh saya memang elakkan dari cuba membeli barangan buatan Cina kerana saya rasa saya perlu support keluaran orang Melayu. Oleh kerana saya orang Melayu. Kalau bukan Melayu siapa lagi yang nak tolong Melayu.

Resist ke?

Saya bukan resist, saya juga bukan benci Cina, saya ada ramai kawan Cina. Jiran sebelah, depan rumah semua Cina. Saya duduk kawasan yang majoritinya adalah orang Cina.  Anak saya juga saya hantar belajar bahasa Cina.

Kenapa?

Pendapat saya kerana saya merasakan sudah sampai masa kita berpikiran seperti orang Cina. Berapa banyak orang Cina akan masuk kedai Melayu? Tiada kan. Mereka beli pun kalau barang tersebut hanya di jual di kedai Melayu sahaja. Ataupun kalau tiada pilihan lain. Dulu saya selalu pergi ke kedai Ubat Cina di kawasan perumahan saya. Susu, drypers, sardin, gula, beras saya beli di kedai tersebut. Tiada satu pun barangan orang Melayu dijual dalam kedai itu. Kalau ada pun tepung adabi… tu pun tersorok di belakang kedai.





SENARAI BARANGAN MILIK ORANG ISLAM
1. Roti Gardenia (Syed Mokhtar Bukhary)
2. Bihun Jati Bernas (Syed Mokhtar Bukhary)
3. Minyak Masak Tiara (FELDA)
4. Minyak Masak Saji (FELDA)
5. Susu Manis Pekat Saji (FELDA)
6. Susu Manis Cair Saji (FELDA)
7. Magge Sajimee Saji (FELDA)
8. Mayonis Saji Mayo Saji (FELDA)
9. Marjerin Pelangi (FELDA)
10. Sos Cili Pelangi (FELDA)
11. Sos Tomato Pelangi (FELDA)
12. Jem Peanut SunBear (FELDA)
13. Sardin Agromas
14. Sardin Pertima
15. Kopi Hang Tuah
16. Bihun Sufi
17. Mi Kuning Sufi
18. Kuey Teow Sufi
19. Garam Sufi
20. Sos Lada Hitam Sufi
21. Sos Cili/Tomato Sufi
22. Kicap Masin/Manis Sufi
23. Tepung Goreng Sufi
24. Minyak Masak Sufi
25. Telur Cap Sufi
26. Ubat gigi Najwa
27. Ubat gigi Halagel
28. Garam Halagel
29. Tepung gandum Cap Bidara
30. Tepung gandum Faiza
31. Jus minuman Safina
32. Syampoo D'herbs
33. Mydin
34. MyMart (kedai keluaran Mydin)
35. Bihun Kampung
SENARAI BARANGAN ORANG CINA
1.Tepung Gandum Cap Sauh
2. Sri Murni Minyak Masak
3. Sri Murni Nugget
4. Marina Nugget
5. Marina Tuna
9. Roti Massimo
10. PowerRoot Ali Cafe
11. PowerRoot Oligo Cereal
12. PowerRoot 9SPOT ISOTONIK
13. Malta
14. NutriMalt
15. Teh Cap Masjid
16. Teh Guru Cap Masjid
17. Pau Ahmad
18. Old Town White Coffee
19. Pasaraya EconSave
20. Pasaraya KK mart
21. Pasaraya 99 SpeedMart
22. Minyak Knife
23. Minyak Buruh
24. Minyak Naturel
25. Minyak Daisy
26. Drinho ALL DRINKS
27. Isomax Isotonic
28. HomeSoy
29. Farm Crows Butter
 

 

Thursday, August 1, 2013

Puak Sunni dan Puak Syiah

Apakah perbezaannya antara puak sunni dgn puak syiah?

Puak sunni kumpulan orang Islam yang berpegang kepada Al-quran,Al-Sunnah dan pendapat para Sahabat yang bersepakat di atas kebenaran yang nyata dari Kitab Allah dan Sunnah Rasulullah s.a.w.

Syiah ialah satu kefahaman yang bercanggah dengan ajaran Islam. Penyelewengan ajaran Syiah boleh dibahagikan kepada 3 kategori iaitu penyelewengan dari sudut akidah, syariah dan umum. Di antara penyelewengan dari sudut akidah ialah khalifah diwasiatkan secara nas, Imam adalah maksum, bersifat taqiyyah, penyanjungan yang terlalu tinggi terhadap Saidina Ali, mengkafirkan para sahabat Rasulullah, menuduh Abu Bakar, Umar, Uthman dan Muawiyah sebagai 4 berhala Quraish serta pengikut-pengikut mereka adalah musuh Allah.

Penyelewengan dari sudut syariah ialah menolak ijmak ulama, menolak Qias, mengamalkan nikah mut'ah. Sementara penyelewengan umum ialah menziarahi kubur Saidina Husin ganjarannya syurga, menyeksa badan sempena 10 Muharram, menghina isteri-isteri nabi dan mengharuskan jamak sembahyang dalam semua keadaan. Untuk keterangan lanjut sila dapatkan buku Penjelasan Terhadap Fahaman Syiah terbitan JAKIM tahun 1996..

Golongan Syiah (Ja'fariyah @ Imamiah Ithna Assyariyyah) adalah golongan yang tidak termasuk dalam Ahli Sunnah Wal-Jamaah. Ini kerana akidah dan syariah yang dihayati oleh mereka adalah berbeza dengan ASWJ.Antara perbezaannya adalah seperti berikut:

1. Khalifah diwasiatkan secara nas.

2. Imam adalah maksum

3. Berpura-pura

4. Saidina Ali disama tarafkan dengan Allah S.W.T.

5. Mengkafirkan para sahabat Rasullah

6. Menghalalkan nikah Mutah

7. Menolak Ijmak Ulama'

8. Menolak Qias

9. Menambah syahadah

10. Menolak hadith yang diriwayatkan oleh Ahli Sunnah Wal-Jamaah

11. Mengharuskan Jamak sembahyang dalam semua keadaan

12. Islam bukan syarat wajib haji.

Golonga Syiah terbahagi kepada banyak kumpulan, ada yang melakukan perkara yang boleh membawa kepada kekufuran seperti mengkufurkan sahabat dll dan ada yang sebaliknya. Jika ada pengikut syiah yang mengkafirkan saidina Abu bakar, Aisah, Saidina Umar, Hafsah dan sebagainya mereka tetap kufur dan terkeluar dari Islam walaupun mereka adalah Syiah Jaafariah atau Zaidiah. Sebahagian besar Syiah Jaafariah ada yang mengkafirkan sahabat nabi s.a.w. Ini yang menimbulkan masaalah dalam hubungan antara ummat Islam khasnya sunnah dan syiah.