Monday, January 6, 2014

Nasi Lemak Royale

Lokasi tempat makan kali ini di Alor Setar Kedah. Ha..mai jauh sikit..hehe.. actualy aku ada sminar di kedah bersama team marketing PNMB. Bos ajak makan nasi lemak royale, bos cakap nasi lemak tu the best nasi lemak di Kedah... Fikiran aku nasi lemak antarabangsa je yang sedap tak pun nasi lemak simpang di cheras baru harga seringgit sebungkus tu pun lagi sedap... Tapi bila sampai di kedai tersebut, bukannya la nasi lemak sebenarnya.. tapi aku merasakan ianya serupa dengan nasi kandar, cuma warna nasi yang kuning dan berasa lemak sedikit. Royale pula diambil sempena dikabarkan Sultan suka benar makan nasi dari kedai ini. Tapi itu aku tak berapa pasti betul ke tidak ye... orang kedah habaq mai kata aku la...hahaha
Sign board kedai
 
Sila pilih lauk ye..


Mai la perkena nasi lemak royale di Lebuhraya Sultan Abdul Halim, Alor Setar Kedah dibuka setiap hari dari jam 5 petang…selamat menjamu selera

Sunday, January 5, 2014

Roti Arab

Roti Arab ini aku makan di area Mersing, jalan menuju ke Air Papan. Lokasi makan aku kali ini direcomendedkan oleh abang ipar aku yang duduk di Nitar 2. Dia cakap confirm kami tak cukup dengan sekeping je... mesti nak tambah lagi...Memang sah, aku saja dah balun 3 keping. Encik suami balun 4 keping. Memang betul-betul sedap. Mungkin kerana perut kami lapar petang tu. Maklumlah baru lepas lepak pantai sebelum tu. Lagi-lagi kedai makan tu betul-betul terletak di tepi pantai. Pemandangan pantai yang cantik sambil tiupan angin petang, memang membuatkan kami selera sangat.
Inilah warong roti arab terkenal di Mersing
 
Roti arab yang telah di oder

 
Makanan lain seperti mi hoon sup pun ada 

Oleh kerana aku teringgin nak makan roti arab ni so, aku pun try google cara-cara membuatnya:

Bahan-bahan:
2 sudu butter
2 sudu minyak masak
2 sudu gula
300 ml air suam
6g yis muripan
500g tepung gandum
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara:
1. Bancuh butter, minyak & gula dalam air suam sehingga gula hancur
2. Tepung gandum digaul dengan yis
3. Masukkan bahan 1 ke dalam bahan 2, uli hingga kental & perapkan selama 1 jam dalam bekas bertutup. (boleh tutup dengan towel)
4. Uji dengan jari, kalau ada lekuk maksudnya roti sudah naik
5. Tumbuk-tumbuk roti tadi untuk buang angi & uli semula, kemudian buat bentuk bulat-bulan
6. Canai nipis setiap satu
7. Sementara itu panaskan minyak dan goreng roti satu persatu. Roti akan kembong dengan catik baru terbalikan & masak hingga kekuningan...