Sunday, May 17, 2015

Cara-Cara Menggoreng Ikan Pekasam

Ikan Pekasam Goreng

Bahan-bahan

1 ekor ikan pekasam (Brand Cik Yah Pekasam Lenggong ya baru umph!)
1 biji bawang besar - dihiris nipis
3/4 biji cili pada (nak letak cili merah/kering pon boleh)  - dihiris nipis
2 biji limau

Cara Memasak

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Letak minyak dalam 2 sudu je (guna minyak sedikit sahaja)
  2. Goreng ikan pekasam hingga masak. (ikan pekasam jangan dibasuh. goreng sekali beras yang lekat pada ikan lagi sedap). - angkat dan letak dalam piring
  3. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng cili dan bawang hingga layu. - angkat dan tabur atas ikan tadi.
  4. Sedia untuk dinikmati (Bila hendak makan boleh perah limau atas ikan pekasam untuk lagi sedap)
Selamat menjamu selera. Tak cukup sepinggan makan tau pasti bertambah-tambah pinggan. Makan dengan nasi putih panas..fuhh...cuba la...