Saturday, June 23, 2012

Musim Durian

Musim durian dah tiba di dusun lenggong, Perak. Kiteorang balik kampung belah enck somi. Belah kampung aku memang tak ada dusun, mungkin tanah di kampung aku tak sesuai untuk tanaman durian kot. tanah gambut. hehe buah nenas banyak la... 

Ini hanya 1 trip kutipan je tau. Bayangkan kalau sehari 2 trip. berapa banyak durian gugur?


Model durian tok wan

Bulan depan puasa. Mungkin kalau ada lagi bolehlah buat juadah berbuka puasa. Terliur juga kalau baunya menerobos lubang hidung kita. Mau puasa separuh hari..... Itulah penangan durian hahaha. Tapi tak pe mak mentua aku ada bekalkan lempuk. Lempuk orang Perak ni lain dengan lempuk orang Johor, hehe. Lempuk dia keras. Sepanjang 3 hari aku kat sana, aku belajar cara-cara nak buat lempuk. Rupa-rupanya mudah jek tapi yang payah mengacau tu, ala-ala mengacau dodol. Bepeluh2 mak oii...boleh kurus kalau dibuat hari-hari. Dibawah adalah step untuk buat lempuk mak mentua aku :).

1. Mula-mula kupas buah durian, masukkan buah yang dikupas tu dalam besen.
2. Buang sebanyak yang mungkin biji durian. Tinggalkan isi je dalam besen tu
2. Masukkan is buah durian tadi dalam kuali besar. Masak atas kayu api ...bukan dapur gas okeyy.
3. Kacau isi durian dan masukkan 3 genggam gula. (gula ikut suka le)
4. Kacau lagi dan lagi dan lagi....sampai isi jadi likat macam dodol. Kacau kena rata-rata takut hangus.
5. Buang saki baki biji yang tinggal. Biji durian mengeluarkan minyak nye sendiri, so kita boleh tengok minyak tu ada dalam kuali, cantik je kilat bila lempuk tu dah menjadi.
6. Siap la lempuk kita, angkat kuali, buat kepal-kepal sebesar penumbuk. Senang nak agih-agihkan kan jiran tertangga.....tu kalau stok memang niat nak bagi kat orang la hahahaha. Nak cantik lagi silalah jemur lempuk yang telah dikepalkan tadi, letak dalam dulang...
Selesai.....selamat mencuba...

Seperti biasalah, dah musim durian, mesti bawak balik durian kan. jgn jelous okey...hehehe
v
v
v
v
v
v
Penuh bonet myvi aku. Kalau bawak lori kan best. boleh niaga kat tepi tol duta.