Inilah warong roti arab terkenal di Mersing |
Roti arab yang telah di oder |
Makanan lain seperti mi hoon sup pun ada
Oleh kerana aku teringgin nak makan roti arab ni so, aku pun try google cara-cara membuatnya:
Bahan-bahan:
2 sudu butter
2 sudu minyak masak
2 sudu gula
300 ml air suam
6g yis muripan
500g tepung gandum
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara:
1. Bancuh butter, minyak & gula dalam air suam sehingga gula hancur
2. Tepung gandum digaul dengan yis
3. Masukkan bahan 1 ke dalam bahan 2, uli hingga kental & perapkan selama 1 jam dalam bekas bertutup. (boleh tutup dengan towel)
4. Uji dengan jari, kalau ada lekuk maksudnya roti sudah naik
5. Tumbuk-tumbuk roti tadi untuk buang angi & uli semula, kemudian buat bentuk bulat-bulan
6. Canai nipis setiap satu
7. Sementara itu panaskan minyak dan goreng roti satu persatu. Roti akan kembong dengan catik baru terbalikan & masak hingga kekuningan...
No comments:
Post a Comment